Een lome zomer. Zo kan ik de afgelopen weken het best omschrijven. Het kost dan ook enige moeite om uit mijn vormloze bestaan te rijzen en de draad weer op te pakken. Maar ja, bij wie is dat niet het geval?

Ik ben maar eens begonnen met een dagboekpagina vandaag…een pagina over het moment waarop er binnenin iemand vanalles kolkt, maar het aan de buitenkant nog niet te zien is…vandaar een uitdrukkingsloos, nietzeggend gezicht…plat en leeg. In aquarelverf:

Dan, een paar weken geleden, heb ik mijn bij de Kringloopwinkel op de kop getikte Spirograph set eens uitgeprobeerd. Ik had daar vroeger een hekel aan. Ik weet niet eens precies waarom, maar het eindeloze stijgen en dalen van het potlood in die cirkel…ik vond dat saai. Het gaf niet genoeg expressieve vrijheid. En wat maakte je er dan van? Van die ster-achtige kleurenbloemen (weet je nog? heel erg lang geleden? die bewegende gekleurde spirograph figuren op een zwarte achtergrond tussen de reclames door?)…ik vond ‘t maar niets. En tóch kocht ik onlangs voor 1 euro die grote doos. Eenmaal met mijn pen in het gaatje van zo’n gekarteld cirkeltje ontdekte ik een soort wiskundige verhouding van de figuren waardoor je hele mooie figuren kon maken! Jee, dat was leuk!

En toen op een dag bij mijn vriendin klooiden we wat aan met aquarelverf. Het is heel meditatief om op een blanco pagina allerlei kleuren in en tegen elkaar aan te laten vloeien. En als je er lang naar kijkt, ontstaan er figuren in de donkere randjes pigment, net zoals in een wolkenlucht. Ik had op mijn blaadje bezoek gekregen van heel veel hoofdjes:

Aan het eind van de dag kwam deze heer nog even op bezoek…ik vind het zelf een wereldpagina geworden! Zomaar toevallig een prachtige uitdrukking in het gezicht van deze man gevonden…heerlijk om te doen!

Het wisselt een beetje, maar ik geloof dat aquarelverf toch al een hele poos mijn favoriet is. Het helpt ook wel dat ik er steeds meer veelzijdigheid in ontdek.

Binnenkort een logje over het vakantieboek wat ik in Bretagne heb bijgehouden (was erg leuk om daar ter plekke al foto’s in te plakken! Verhoogde echt de vakantievreugde. Maar later meer!)