Ik heb 3 merken stiften waarmee je goed kunt aquarelleren: Stabilo pen 68 (makkelijk verkrijgbaar), ZIG Art & Graphic Twin (moeilijk verkrijgbaar en duur) en Caran d’Ache Fibralo. Ik heb een snelle tekening gemaakt om ze met elkaar te vergelijken.

Mijn conclusie:

Alle drie de stiften vloeien prima. De vloeiing is meer afhankelijk van de kleur (de gebruikte kleurstof) dan van het merk.
Alle drie de merken geven een gelijk resultaat in een test met het laten opdrogen van de stiftstreken voordat je er met water overheen gaat. Bij alle drie schijnen dan de stiftstreken. Ook hier laat de ene kleur weer makkelijker los van het papier dan de ander en dit vindt bij alle merken plaats.
De Fibralo is de lichtste stift kwa gewicht en ik vind dit persoonlijk geen pré. De Aft & Graphic Twin heeft als enige zowel een stift als een penseelpunt en dat is fijn voor grote oppervlakken. Sommige penseelpunten zin echter na een paar maak gebruiken wel érg soepel geworden, wat ten koste gaat van de beheersbaarheid. De punt van de Stabilo pen 68 is het meest solide en de kleuren van stabilo zijn het helderst en onderling het meest contrastrijk. De Stabilo ligt ook het lekkerst in de hand.

De winnaar?

Voor mij wint de Stabilo pen 68! Ze zijn het goedkoopst, geven de mooiste kleuren, laten zich prachtig uitvloeien en mengen met water, voelen solide aan en zijn vooral overal verkrijgbaar. De grote metalen doos met maar liefst 50 kleuren is moeilijker verkrijgbaar, maar ga ik zeker aan mijn collectie toevoegen! Die kost rond de 45 euro. Bij Schleiper.com bestel je alle kleuren zelfs los per stuk voor 0,79 euro per stuk.

NB: geen enkele wateroplosbare stift geeft lichtechte kleur af. De inkt is te vergelijken met ecoline. Prachtige heldere kleuren, maar gebruik het niet voor werk dat aan de muur komt te hangen. Het is wél prima te gebruiken voor werk dat wordt gescand en vermeerderd én…voor in je dagboek!