De laatste tijd heb ik een aantal dagboekpagina’s laten zien die ik met aquarelverf heb gemaakt. En hoewel aquarelverf een heerlijk medium is om mee te werken, kan het voor het inkleuren van tekeningen af en toe een lastig te beheersen medium zijn. Maar er is een handige manier om meer controle over de kleuren te krijge, à la aquarel, maar dan anders!

Misschien heb je thuis nog wel een doos viltstiften liggen. De kans is groot dat ze wateroplosbaar zijn! En dát biedt mogelijkheden. Je kunt namelijk met die stiften en een penseel met water à la aquarel inkleuren, maar dan wel met het voordeel datje met stiften makkelijker precies langs de randjes kunt kleuren. Dan ga je er met een vochtig penseel overheen en voilà! De inkt uit de stift gaat “lopen”. Dat kun je goed gebruiken om overgangen te maken, zoals in de tekening hierboven. Zo krijg je een donkere buitenlijn met een lichte invloeiing. Het is even uitproberen, maar het is vrij makkelijk de kleur laten lopen en vervagen…of laten mengen met andere, nabijgelegen kleuren.

Bij de volgende afbeelding heb ik de kleuren flink door elkaar heen laten lopen (kleuren zijn in het echt feller en helderder dan op de scan):

Welke stiften/papier heb je nodig?

papier: papier is de drager van je werk en moet van goede kwaliteit zijn. Koop zwaar (min. 210grams) aquarelpapier bij een kunstenaarsbenodigdheden winkel en kijk even goed welke structuur papier je wil…glad of korrelig. Houd je van heldere kleuren, kies dan extra gebleekt papier. Papier van action is leuk om te oefenen met technieken en voor de kinderen, maar is te poreus om goed te blijven.

stiften: je kunt in principe de meeste viltstiften gebruiken. Probeer even uit of de jouwe makkelijk uitlopen. Hier geldt wél dat hoe goedkoper de stiften zijn, hoe minder pigment er in de inkt zal zitten en hoe flauwer en fletser de kleuren zullen zijn en hoe minder ze zullen ‘lopen’ over je papier. Goede stiften werken fijner.

Je hebt goede stiften in allerlei maten en kwaliteiten. Stabilo heeft de pen68 viltstiften…bij de meeste kantoorboekhandels, ako’s en bruna’s te krijgen. Die werken heerlijk en geven prachtige, felle kleuren af. Niet lichtvast, dus je werk niet aan de muur hangen, maar wél heel erg mooi voor in je dagboek! En goedkoop in vergelijking met de kunstenaarsstiften. Bij Peter van Ginkel hebben ze maar liefst 40 kleuren los te koop en er zijn ook blikken te koop met alle 40 stiften en bij Hummelman blikken met maar liefst 50 kleuren. Ik heb zelf ook de ZIG Art & Graphic Twins. Práchtige stiften met twee punten; een gewone stiftpunt en een penseelpunt. Heerlijke stiften in 80 kleuren los verkrijgbaar. Ze zijn ruim 2x zo duur als de Stabilo en steeds minder goed verkrijgbaar. Maar dan ook wel heerlijk om mee te werken. Bij Schleiper bestel je alle kleuren los voor de laagste prijs. Alternatieven voor deze pen zijn de Lyra Aqua Brush (in NL verkrijgbaar bij De Kwast), de Tombow Dual Brush (duur en moeilijk verkrijgbaar; als je veel kleuren wil hebben, is zeker zélf importeren aan te bevelen! Amazon heeft een prachtige set te koop van 96 stiften die nu incl. verzendkosten 138,50 kosten) en de Caran d’Ache Fibralo stiften (ook bij Schleiper).

De duurdere stiften bevatten mooiere pigmenten. Hoewel…ik heb nu een kleurkaart van de stabilo 68 pen gemaakt en die kleuren vind ik toch wel heel prachtig vloeien en intens van kleur….

Ik hoop dat deze tip je op ideeën brengt. En als je er nu iets mee gaat doen, vind ik het leuk om te horen wat je er van vond…en een foto is ook altijd welkom (zet ik in mijn blog, als je dat leuk vindt).