Dutch post…try Google translate for English…I’d love to hear how it works!

Worteltjes met Hollandaise saus en citroenkip! Hmmm…

Hieronder staat hoe je te werk gaat:

Neem voor 4 personen ca. 8oo gram waspeen of koop 1kg worteltjes in een bos. Maak ze zo nodig schoon en snijd ze in de lengte door de helft. Stoom ze 25 minuten. Schil ondertussen een paar aardappels en kook ze gaar. Snijd 2 kipfilets in lange repen en marineer ze even in citroensap met grof gemalen peper.

Smelt 175 gram boter of margarine (heb ik gedaan voor een lager vetgehalte en werkt even goed!) in een pannetje en schep het schuim eraf. Haal het pannetje van het vuur. Doe in een ander pannetje 2 eetlepels koud water met 4 eierdooiers en ongeveer 30 seconden stevig met de garde kloppen tot het enigszins schuimig wordt. Zet het op een LAAG (!!!) vuurtje en klop 3 minuten door tot het een dikker schuim wordt. Als de pan te heet wordt, krijg je roerei! Dus, op LAAG vuur! Als het geheel schuimig is geworden, haal je de pan van ‘t vuur af en doe je beetje bij beetje de gesmolten boter/margarine erbij…echt heel voorzichtig. Zeer stevig kloppen!!! Dit doe je tot de boter bijna op is en de saus mooi romig is. Let op: de wei (het witte spul onderin je boter/margarine niet mee in de saus kloppen!) Als je dat bereikt hebt zonder brokjes, doe je er citroensap in naar smaak, ongeveer 1 eetlepel. Nog wat grove peper er doorheen en zout en voilà! Ik heb er – omdat ik het lekker vind bij worteltjes – nog verse peterselie doorheen geknipt…was lékker!

Deze saus heeft een slechte reputatie omdat hij makkelijk kan mislukken. Maar laat je er niet door weerhouden, want hij kan ook makkelijk lukken! Het enige wat je écht in de gaten moet houden, is dat je werkelijk fiks moet kloppen en moet blijven kloppen tot je elk spiertje in je onderarm en hand voelt en dat je de pan niet heet mag laten worden. Óók niet als je de saus wil opwarmen, zoals ik twee weken geleden had. Dan krijg je namelijk alsnóg roerei waarbij de boter als een dikke laag doorzichtig vet erbovenop blijft drijven. En dan is de smaak foetsie. Bljek!

Goed, de saus kun je laten afkoelen.

Warm boter of margarine in de pan en wel een flinke klont…de kip heeft veel boter nodig voor dit gerecht! (fiets je er met zulk mooi weer wel weer af!) Heet laten worden – o ja, dit recept heb ik trouwens van mijn Zwitserse freundinlileinchen!!! Dank, dank! – en de kip in de pan doen. Dan flink citroensap eroverheen spuiten (als je een flesje gebruikt, knijpen bij een citroen!) en de kip omdraaien en op laag vuur verder laten garen. Pas op ‘t laatst zout op doen.

Nou, tot slot doe je aardappels, wortels en kip op je bord, saus over de onderdelen waar je saus overheen wenst en voilà, heb je zomaar op een doordeweekse dag een heuse Hollandaise saus geklutst!

En lékker dat het was!!! Moet ik onthouden voor als Brian Cox die nacht met mij komt doorbrengen 😉