Ben jij er ook zoéén die het dagboek ‘netjes’ wil houden en alleen de ‘mooie’ dingen erin wil hebben? Zo ja, dan ben je geen uitzondering. Maar het is ook zo leuk om er dingen in te hebben die minder ‘mooi’ zijn, die je ontwikkeling laten zien.

Ik zat vandaag op de site van Carla Sonheim te snuffelen toen ik daar een maf getekende hond tegenkwam. Totáál abstract, maar zo goed gevangen. Met één inktlijn staat daar BOEM! een hond. Geweldig, vind ik dat. Het heeft alles te maken met het loslaten van het beeld in je hoofd dat je hebt van een hond. En dat is erg moeilijk. Ik zat vandaag wat te droedelen op restantjes papier. Ik wilde alles net weggooien, tot ik zag hoe ik van mijn soort hond (linksonder), via “natekenen” tot hele abstracte beestenkoppen kwam. In m’n dagboek ermee! Want dit is weer zo’n kleine serie oefeningen die invloed zal hebben op mijn manier van tekenen en naar tekeningen kijken.

Eén van de dingen die een Kunstzinnig Dagboek zo geweldig maken, is dat je er later je eigen ontwikkeling zo mooi in kan zien. Daarom moet je ook niet persé streven naar mooie of perfecte pagina’s. Vooral niet denken dat je “het” niet kan. Want, wat is “het” dan? Er is niet maar één manier om iets te doen en door te oefenen en dingen uit te proberen, word je beter. En dat is iets wat in het Kunstzinnig Dagboek automatisch gebeurt!