Als ik me ergens flink ongelukkig over voel en ik verwerk dat in mijn dagboek uitsluitend in tekst, dan draait het vrijwel altijd uit op een oersaaie klaagzang. Eén waarmee ik me ook niet meer verbonden voel als het later weer goed gaat. Alle emoties zijn van dat moment, maar dan ook van dát moment alleen. En die doen er later niet meer toe. Zeggen me later niets meer.

Ik ben erachter gekomen dat ik op die momenten beter mijn verhaal kan tekenen. Proberen mijn emoties te vangen in beeld. En bij dat proces vlakken de diepst ongelukkige gevoelens al af. Ik heb mijn brein immers te hard nodig voor mijn creatieve denkproces. En dát alleen al, maakt dat het diepst ongelukkig er al vanaf is op het moment dat mijn schetspotlood de eerste streken op papier zet. En dan is er nog het voordeel van alles mogen doen in mijn tekeningen. Meer dan in taal, waar iets dat zwart op wit staat een zekere betekenis krijgt aangemeten. Au sérieux genomen wordt. Nee, dan mijn tekeningen. Moeiteloos scheur ik mijn hersenpan voor u open wanneer ik gekweld word door de overuren in mijn hoofd bij moeilijke kwesties die een grondig denkwerk vereisen. Een algemeen rotgevoel wordt prikkeldraad in mijn binnenste. En heb ik buikpijn, dan ruk ik nonchalant mijn 6 meter darmen uit mijn lijf om te laten zien dat nou precies zíj de oorzaak zijn geweest van mijn ongemak.

En de kijker? Die vindt het vaak op een bepaalde manier ‘mooi’. Eerlijk. Vaak herkent hij er iets in. Ziet hij het verhaal erin. Of roept het bij hem een andere emotie op.

Maar waar het om gaat, is dat het tekenproces mij beter en boeiender toelaat op papier te vangen wat ik heb meegemaakt, wat ik denk en voel dan wanneer ik schrijf en dat het altijd iets bij de kijker oproept. Meer dan wanneer ik mijn verhaal strikt in een klaagzang aan het papier zou toevertrouwen. En besluit ik daarna alsnog in tekst te vertellen wat er aan de hand is, dan wordt mijn klaagzang trefzekere poëzie of een terzakedoend verhaal met een begin en een eind. Dan is al het onredelijke eruit. Dáárom houd ik zo gepassioneerd van mijn Kunstzinnig Dagboek.