Iets nieuws in deze tijd?

Het juiste moment kiezen om mijn De Kleine Grote Wereld project te starten, was niet zo makkelijk. Eerst was er corona met alle onzekerheden die dat met zich meebracht. En nu voltrekt zich plotseling een oorlog in een land waarvan de hoofdstad hemelsbreed maar 1851 kilometer van mijn bed vandaan is. Hoe belangrijk mijn project dan eigenlijk nog? En kun je zomaar wegkijken van een oorlog om je op andere dingen te richten?

Prunus bloesem in De Kleine Grote Wereld van Mandy van Goeije

Juist nu!

Vandaag, toen ik in de tuin stukjes Kleine Grote Wereld zocht, kreeg ik een seintje dat het nu júist het moment is om De Kleine Grote Wereld te starten. De bloesem aan de Prunus barst open in de eerste lentezon. Dat doet me denken aan de Sakura, de kersenbloesem, die in Japan het symbool is van hoop. Althans, in het prentenboek De Kerseboom staat weer in Bloei van Japans boeddhistisch filosoof Daisaku Ikeda. In dat verhaal lijkt de hoop in na-oorlogs Japan verloren totdat het met liefde en zorg weer tot leven komt.

inspiratie voor De Kleine Grote Wereld van Mandy van Goeije

De Kleine Grote Wereld als hoopgenerator

Net zoals de kersenbloesem in dit verhaal wil ik dat De Kleine Grote Wereld een plek kan zijn die hoop laat groeien en mensen kan verbinden, met zichzelf, met elkaar en vooral ook met de natuur. We weten inmiddels dat het met de natuur niet zo best gaat en dat de klimaatverandering een enorme uitdaging wordt. Maar wat we niet altijd beseffen, is hoe wij mensen onderdeel zijn van het ingenieuze systeem dat de natuur is. Wij zijn ervan afhankelijk en spelen er een belangrijke rol in. Daarom is het belangrijk dat we leren begrijpen hoe het systeem werkt, wat onze rol daarin is en wat wij kunnen doen om het systeem dat ons in onze behoeften voorziet te ondersteunen. Daar hoef je niet gelijk een heel regenwoud voor te redden. Begrijpen hoe de natuur in jouw achtertuin of in het parkje in jouw straat werkt, kan al een heleboel in gang zetten.

Hoezo, De Kleine Grote Wereld?

De Kleine Grote Wereld is precies dát…jouw balkon, jouw tuin, de groene plantsoentjes in jouw buurt, het park waar je gaat wandelen…kortom de natuurlijke wereld in jouw directe omgeving. We kijken er zo makkelijk overheen. Wat is daar nou voor bijzonders aan? Maar wie écht gaat kijken, gaat kleine wondertjes zien. En wie zichzelf vragen stelt over wat hij ziet, zal in die Kleine Wereld steeds meer zien van de Grote Wereld en steeds meer van het systeem begrijpen. Dat kan ons helpen onze rol in het natuurlijke systeem op zodanige manier te vervullen dat we haar niet langer alleen maar belasten, maar ook voeden zodat zij op haar beurt ook in ons bestaan kan blijven voorzien.

Beeld voortgekomen uit De Kleine Grote Wereld door Mandy van Goeije

Kunst en De Kleine Grote Wereld

Mijn manier van De Kleine Grote Wereld observeren en proberen te begrijpen, is er één van beeld en taal. Ik observeer, ik verwonder en ga op zoek naar antwoorden op mijn vragen. Ik teken en ik laat mijn fantasie de vrije loop – geïnspireerd door wat ik heb ontdekt. Het leidt misschien niet tot natuurgetrouwe tekeningen, maar eigenlijk houdt elke tekening verband met een bijzonder aspect van het door mij ontdekte beestje. Ik hoop dat proces binnenkort met mensen te kunnen delen – hier in het hart van Zeeland – in de natuur. En anders misschien wel online.

Aquarel boom uit De Kleine Grote Wereld

Ga je mee op ontdekkingsreis?

Wat je hier in De Kleine Grote Wereld kunt vinden, is het resultaat van mijn ontdekkingsreis in mijn eigen Kleine Wereld en ik hoop een boel inspiratie voor het ondernemen van jouw eigen ontdekkingsreis. Ook hoop ik dat we onze ervaringen kunnen delen en met kleine lapjes Kleine Wereld een beeld van De Grote Wereld als een puzzel kunnen opbouwen. Ik hoor dus heel graag van je in de commentaren onder mijn berichten.

Tot slot…

Ik hoop dat dit project blij maakt en je inspireert om jouw eigen Kleine Grote Wereld in te duiken. Maar voordat ik dit bericht afsluit, is hier nog een animatiefilmpje van het boek van Ikeda waar ik mijn bericht mee begon. Ik hoop dat de boodschap in dit verhaal hoop geeft aan wie het in deze tijd kan gebruiken. En daarna…gauw naar buiten met je camera!